Go Back
Koldhævede gulerodsboller
Udskriv
5 fra 1 stemme

Koldhævede gulerodsboller med rugmel

Forfatter: Jeanette fra Grøntmad.dk

Ingredienser

Bolledej

  • dl vand
  • 12 gram gær
  • 1 spsk honning
  • 200 gram gulerod
  • 100 gram rugmel
  • 500 gram hvedemel Gerne med 12% protein eller mere
  • 2 tsk salt
  • evt. lidt olie til skålen

Kerne-top (frivilligt)

  • 3 spsk solsikkekerner
  • 1 spsk hørfrø
  • 1 spsk sesamfrø
  • 2 spsk rugflager eller grove havregryn

Sådan gør du

  • Opløs gær i koldt vand.
  • Rør honningen ud i vandet, og lad blandingen stå mens du skræller og river gulerødderne.
  • Tilsæt gulerødder, rugmel, hvedemel og salt.
  • Ælt dejen på maskine til den slipper skålens kanter.
    Det kan være en fordel af bruge K-spaden til denne dej, ælt i 10-15 minutter, og skru op på maks styrke hvis dejen stadig mangler lidt for at slippe helt.
  • Sæt film over skålen og lad den stå og hæve 1 time på køkkenbordet, hvorefter den stilles i køleskabet natten over.
  • Næste morgen skal dejen igen stå på køkkenbordet i 1 time før den er klar til at bages.
  • Tænd din ovn på 240° over / undervarme.
    Lad din bageplade / pizzasten / bagestål opvarme sammen med ovnen.
  • Hæld forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord.
    Koldhævede gulerodsboller
  • Hak 10 boller ud af dejen, og spænd hver bolle op ved at dreje den en omgang om sig selv på køkkenbordet. Jeg bruger min dejskraber til dette.
  • Hvis du ønsker kerner på toppen af bollerne, kan du lægge bollerne på et tæt lag inden du sætter dem på bagepapiret med kernerne opad.
  • Flyt bollerne over på en den varme plade i ovnen og bag dem i 12-15 minutter.
    Koldhævede gulerodsboller