Surdejsboller er en bolle med den skønne runde smag som surdejen giver, en masse lufthuller og en sprød og sej skorpe. Det er mega lækkert!
Det kræver tålmodighed at bage med surdej, for der er mange ting, der kan spille ind i forhold til det færdige resultat. Først og fremmest har din surdejs aktivitetsniveau stor betydning for hævetiden. Derudover er hævetiden også afhængig af rummets temperatur. Du skal desuden købe dig noget mel af en ordentlig kvalitet.
De første gange du bager med surdej, kan du risikere nogle flade og tunge boller. Det kræver øvelse og erfaring at bage med surdej, fordi en hævetid og antal foldninger kun er vejledende. Det er selvfølgelig træls hvis du bare gerne vil lykkes i første hug. Jeg kan dog garantere dig, at alle der bager med surdej, har prøvet at fejle. Men når først man har lært at “læse” sin surdej og dejens struktur, så kan du få de lækreste brød ud af det. Jeg har med denne opskrift på surdejsboller forsøgt at guide dig, så du får succes med bollerne fra start.
Bag med bagestål
Noget af det, der virkelig kan gøre en forskel i din afbagning, er om du har et bagestål til rådighed. Et bagestål absorberer enormt meget varme fra ovnen, og det giver brød og boller de optimale forudsætninger for at hæve, blive luftige og sprøde i ovnen. For at få succes med luftigt brød og surdejsboller, vil jeg derfor anbefale dig at anskaffe et bagestål (reklamelink), da det giver bollerne en ekstra volume.
Bag mere med surdej
Når du har godt tag på din surdejsbagning, kan du også prøve at lave en surdejspizza og et stort surdejsbrød.
Gemmer du den del af surdejen der skal “kasseres” når du frisker den op? I stedet for at smide det ud, kan du nemlig bruge din discard til at lave de her fantastiske krydrede surdejskiks!
Reklame |
Vil du gerne bage brød med en fantastisk afbagning, spørd skorpe og luftig krumme? Så skal du prøve at bage dit brød på et bagestål (reklamelink). |
Surdejsboller (god begynder opskrift)
Ingredienser
- 6 dl vand
- 150 gram aktiv surdej
- 1 spsk honning
- 500 gram hvedemel med minimum 12% protein
- 200 gram groft mel prøv eksempelvis med grahamsmel, hvid hvede eller fuldkornshvedemel
- 2 tsk salt
Sådan gør du
- Bland vand, surdej og honning.Lad det stå i 10 minutter.
- Hæld mel op i blandingen og ælt det på maskine i 2 minutter før du tilsætter salt.Jeg bruger K-spaden.
- Tilsæt salt og ælt i ca 15 minutter til dejen slipper skålens kanter.Hvis dejen endnu ikke har sluppet kanterne og samlet sig om krogen, kan du skrue op på fuld hastighed i et par minutter – så bør den være klar.
- Vrid et viskestykke op i lunkent vand og læg det over skålen.Lad nu dejen hæve tildækket på køkkenbordet i 3-5 timer.
- Tænd ovnen på 250 grader, med et bagestål (reklamelink), placeret i nederste halvdel.Alternativt kan du bruge en bageplade eller en pizzasten, men effekten er ikke helt den samme.
- Drys køkkenbordet med mel, hæld dejen ud herpå og hak boller ud af dejen.Hver bolle samles forsigtigt ved at trække kanterne ind over midten af bollen, vende den om og dreje den en omgang mod køkkenbordet (friktion), inden den sættes på bagepapir.
- Brug en spade til at flytte bagepapiret ind på den varme plade i ovnen, og bag brødet nederst i 15-20 minutter.
Noter
- Hvis din surdej er ny, eller mindre aktiv, kan du tilsætte lidt gær på størrelse med en ært. Det kickstarter surdejens effekt.
- Dejen kan også koldhæves i køleskabet.
- Bollerne er fryseegnede – optø dem i ovnen i 20 minutter ved 60 grader.
- For større effekt i ovnen kan du anvende en pizzasten eller et bagestål.
Vil du følge med på de sociale medier? Jeg er at finde på flere platforme, og jeg vil blive rigtig glad hvis du vil følge med! Det er mega fedt at udvikle opskrifter, og det er endnu federe, når jer søde følgere kan bruge opskrifterne og få glæde af dem. Du kan hjælpe mig med at få mine opskrifter ud til endnu flere, ved at like, kommentere og dele de opskrifter du selv har glæde af. Det vil gøre mit lille projekt endnu sjovere <3 Facebook - her deler jeg de opskrifter, der allerede ligger klar på bloggen. Det er et godt sted at følge med, hvis du ønsker løbende inspiration. Hvis du interagerer på opslagene med likes, kommentarer eller delinger, så vil mine madbilleder fortsætte med at dukke op i dit nyhedsfeed. Instagram - min instagram er mit daglige redskab. Her deler jeg i mit feed madbilleder, mens min story handler om både madlavning, processor, opskriftsudviklingens afprøvninger, mit hverddagsliv og små indslag med mine børn og vores familieliv. |
Pinterest - her bliver det smart! På Pinterest kan du finde et hav af opskrifter fra både mig og alle andre. Du kan lave en "pin" og gemme alle opskrifter du gerne vil afprøve på dine egne oprettede opslagstavler. På den måde får du din egen lille private opskriftssamling. Reklamelink |
Skriv et svar