
Surdejsboller er en bolle med den skønne runde smag som surdejen giver, en masse lufthuller og en sprød og sej skorpe. Det er mega lækkert!
Det kræver tålmodighed at bage med surdej, for der er mange ting, der kan spille ind i forhold til det færdige resultat. Først og fremmest har din surdejs aktivitetsniveau stor betydning for hævetiden. Derudover er hævetiden også afhængig af rummets temperatur. Du skal desuden købe dig noget mel af en ordentlig kvalitet.
De første gange du bager med surdej, kan du risikere nogle flade og tunge boller. Det kræver øvelse og erfaring at bage med surdej, fordi en hævetid og antal foldninger kun er vejledende. Det er selvfølgelig træls hvis du bare gerne vil lykkes i første hug. Jeg kan dog garantere dig, at alle der bager med surdej, har prøvet at fejle. Men når først man har lært at “læse” sin surdej og dejens struktur, så kan du få de lækreste brød ud af det. Jeg har med denne opskrift på surdejsboller forsøgt at guide dig, så du får succes med bollerne fra start.
Bag med bagestål
Noget af det, der virkelig kan gøre en forskel i din afbagning, er om du har et bagestål til rådighed. Et bagestål absorberer enormt meget varme fra ovnen, og det giver brød og boller de optimale forudsætninger for at hæve, blive luftige og sprøde i ovnen. For at få succes med luftigt brød og surdejsboller, vil jeg derfor anbefale dig at anskaffe et bagestål (reklamelink), da det giver bollerne en ekstra volume.
Bag mere med surdej
Når du har godt tag på din surdejsbagning, kan du også prøve at lave en surdejspizza og et stort surdejsbrød.
Gemmer du den del af surdejen der skal “kasseres” når du frisker den op? I stedet for at smide det ud, kan du nemlig bruge din discard til at lave de her fantastiske krydrede surdejskiks!

Surdejsboller (god begynder opskrift)
Ingredients
- 6 dl vand
- 150 gram aktiv surdej
- 1 spsk honning
- 500 gram hvedemel med minimum 12% protein
- 200 gram groft mel prøv eksempelvis med grahamsmel, hvid hvede eller fuldkornshvedemel
- 2 tsk salt
Instructions
- Bland vand, surdej og honning.Lad det stå i 10 minutter.
- Hæld mel op i blandingen og ælt det på maskine i 2 minutter før du tilsætter salt.Jeg bruger K-spaden.
- Tilsæt salt og ælt i ca 15 minutter til dejen slipper skålens kanter.Hvis dejen endnu ikke har sluppet kanterne og samlet sig om krogen, kan du skrue op på fuld hastighed i et par minutter – så bør den være klar.
- Vrid et viskestykke op i lunkent vand og læg det over skålen.Lad nu dejen hæve tildækket på køkkenbordet i 3-5 timer.
- Tænd ovnen på 250 grader, med et bagestål (reklamelink), placeret i nederste halvdel.Alternativt kan du bruge en bageplade eller en pizzasten, men effekten er ikke helt den samme.
- Drys køkkenbordet med mel, hæld dejen ud herpå og hak boller ud af dejen.Hver bolle samles forsigtigt ved at trække kanterne ind over midten af bollen, vende den om og dreje den en omgang mod køkkenbordet (friktion), inden den sættes på bagepapir.
- Brug en spade til at flytte bagepapiret ind på den varme plade i ovnen, og bag brødet nederst i 15-20 minutter.
Notes
- Hvis din surdej er ny, eller mindre aktiv, kan du tilsætte lidt gær på størrelse med en ært. Det kickstarter surdejens effekt.
- Dejen kan også koldhæves i køleskabet.
- Bollerne er fryseegnede – optø dem i ovnen i 20 minutter ved 60 grader.
- For større effekt i ovnen kan du anvende en pizzasten eller et bagestål.
Skriv et svar