Uh det er lækkert! Grove og mørke sandwichstykker med en god mængde rugmel, kerner og spinat gemt i dejen. Jeg elsker brød der er bagt på groft mel og hvor der er mange kerner i dejen. Det får brødene til både at smage af mere og de mætter i lang tid. Derudover er grøntsager i dejen med til at bevare brødets saftighed. Og vil vi ikke alle gerne undgå tørt brød? 🙂
Hvis du ligesom jeg er vild med brød som opfylder det ovenstående, kan du også prøve mine opskrifter på koldhævede gulerodsboller og spinatboller. Begge brød er fantastiske. Ligesom dette 😉
Det vil glæde mig, hvis du vil følge med på Instagram. Her deler jeg daglig inspiration. Det er også her du kan få et indblik i hvem jeg er, mit liv som småbørn-mor, diabetiker og min madlavning generelt. Jeg håber vi ses 🙂
At bage med et bagestål
Noget af det, der virkelig kan gøre en forskel på afbagningen af dit brød, er om du har et bagestål til rådighed. Et bagestål absorberer enormt meget varme fra ovnen, og det giver brød og boller de optimale forudsætninger for at hæve og blive luftige i ovnen. For at få succes med luftigt brød vil jeg derfor anbefale dig at anskaffe et bagestål (reklamelink), da det giver bollerne en ekstra volume. Jeg har brugt et bagestål til mine mørke sandwichstykker.
Reklame |
Vil du gerne bage brød med en fantastisk afbagning, spørd skorpe og luftig krumme? Så skal du prøve at bage dit brød på et bagestål (reklamelink). |
Mørke sandwichstykker
Ingredienser
Autolyse
- 500 gram manitoba mel
- 400 gram rugmel
- 700 gram vand
Kerner og frø
- 1 dl rugkerner
- 1 dl rugflager
- 1 dl hørfrø
- 1 spsk chiafrø
- 250 gram kogende vand
Dejen
- 50 gram gær
- ½ dl vand
- 1 spsk maltmel
- 2 dl havregryn
- 2 spsk sukker
- 2 tsk salt
- ½ dl rapsolie
- 2 spsk sovsekulør
- 200 gram hakket spinat fra frost (incl væske)
Sådan gør du
Autolyse
- Bland manitoba, rugmel og vand godt sammen i en skål.
- Lad blandingen stå på bordet i en time.(denne proces kaldes autolyse, og det skaber et stærkt glutennetværk i dit brød)
Kerner og frø
- Bland rugkerner, rugflager, hørfrø og chiafrø og hæld kogende vand over.
- Lad blandingen stå på bordet i en time.(kernerne bliver blødgjort i det de suger vandet til sig)
- Efter en time, hældes kernerne over i autolyse-dejen.
Dejen (når de to ovenstående processor er klar)
- Opløs gæren i lunkent vand.Hæld det i skålen til alt det andet.
- Tilsæt også maltmel, havregryn, sukker, salt, rapsolie, sovsekulør og optøet spinat.
- Ælt dejen igennem på maskine – lad den ælte i 10 minutter.
- Stil dejen til hævning i 1 time et lunt sted.Jeg hæver min dej i ovnen ved 32°.
- Opvarm ovnen til 230° varmluft.Lad en bageplade/pizzasten/bagestål opvarme sammen med ovnen i nederste halvdel.
- Drys et lag mel på bordet.Hæld dejen ud herpå.Stram dejen op ved at bruge en dejspartel til at dreje brødet rundt om sig selv. (Den cirkulære bevægelse mod bordplanen skaber friktion, der hjælper dejen med at samle sig og blive stærkere).
- Hak sandwichstykker i ønsket størrelse og facon.Sæt dem på et stykke bagepapir.Drys eventuelt med lidt havregryn.
- Flyt bagepapiret med stykkerne ind på den varme bageplade inde i ovnen, dette kan gøres med enten en pizzaspade eller bagsiden af en anden plade.
- Bag sandwichstykkerne i 20 minutter.
Noter
Vil du følge med på de sociale medier? Jeg er at finde på flere platforme, og jeg vil blive rigtig glad hvis du vil følge med! Det er mega fedt at udvikle opskrifter, og det er endnu federe, når jer søde følgere kan bruge opskrifterne og få glæde af dem. Du kan hjælpe mig med at få mine opskrifter ud til endnu flere, ved at like, kommentere og dele de opskrifter du selv har glæde af. Det vil gøre mit lille projekt endnu sjovere <3 Facebook - her deler jeg de opskrifter, der allerede ligger klar på bloggen. Det er et godt sted at følge med, hvis du ønsker løbende inspiration. Hvis du interagerer på opslagene med likes, kommentarer eller delinger, så vil mine madbilleder fortsætte med at dukke op i dit nyhedsfeed. Instagram - min instagram er mit daglige redskab. Her deler jeg i mit feed madbilleder, mens min story handler om både madlavning, processor, opskriftsudviklingens afprøvninger, mit hverddagsliv og små indslag med mine børn og vores familieliv. |
Pinterest - her bliver det smart! På Pinterest kan du finde et hav af opskrifter fra både mig og alle andre. Du kan lave en "pin" og gemme alle opskrifter du gerne vil afprøve på dine egne oprettede opslagstavler. På den måde får du din egen lille private opskriftssamling. Reklamelink |
Christian
Nu har jeg prøvet denne opskrift 2 gange, og selv med 15% mere mel og kerner samt 5 min ekstra bagetid i 2. forsøg blev de ikke gennembagte. Godt nok har jeg ikke et bagestål, men det kan næppe gøre SÅ stor en forskel.
Det ville være super om der stod at opskriften var tiltænkt 10, 12 eller 30 sandwichstykker, fremfor “ønsket størrelse og facon,” da det betyder en del for slutproduktet. Jeg lavede 9 af ½ portion dej, hvilket passede meget godt mht den størrelse jeg forventede.
Derudover en rigtig god opskrift i sidste ende, men har ikke oplevet før at skulle skrue SÅ meget på det hele.
Jeanette fra Grøntmad.dk
Hej Christian
Et bagestål gør en kæmpe forskel og hvis du ikke benytter dig af et, giver det god mening at forlænge bagetiden. Det er ikke nødvendigt at ændre på ingredienslisten.
Du kan tjekke om bødet er færdigbagt ved at banke det i bunden – hvis det lyder hult er det færdigt. Vent gerne med at skære i dem til de er afkølet.
Jeg får ca 18 sandwichstykker eller 24 boller ud af opskriften.
Tak for dit input, venlig hilsen Jeanette
Chalott Jakobsen
Jeg er vild med disse boller. De tager tid, men er helt klart også den tid værd. Har for det meste en portion liggende i fryseren.
Jeg bruger knækkede rugkerner, gør du mon også det ellerer de hele?
Jeanette fra Grøntmad.dk
Hej Chalott
Tak for din besked – hvor er det bare skønt at høre!
Jeg bruger også de knækkede, men alle slags rugkerner kan bruges. Det handler bare om hvad man har i skabet 🙂
Vh Jeanette