Der er ikke meget, der kan slå et groft surdejsbrød! Det er mega lækkert. Duft og smag er en helt anden oplevelse end en gærdej.
I perioder leger jeg meget med surdej, og det kommer der nogle fantastiske brød ud af. Men det kræver lidt disciplin at holde gang i en surdej, og man skal huske at have fodret surdejen, så den er klar til brug.
Du kan også prøve min opskrift på surdejsboller.
Groft surdejsbrød tager 24 timer at lave, og der er en del små processor man skal igennem. Men de forskellige dele tager ikke lang tid. Det kræver dog at du er hjemme for at kunne lave diverse foldninger med mere.
Hvis du ikke er til de mange kerner på toppen, så kan du i stedet snitte i brødet. Det er jeg ikke mester til – men det er jo ikke brødets skyld 😛
Det vil glæde mig, hvis du vil følge med på Instagram. Her deler jeg daglig inspiration. Det er også her du kan få et indblik i hvem jeg er, mit liv som småbørnsmor, diabetiker og min madlavning generelt. Jeg håber vi ses 🙂
Reklame |
Vil du gerne bage brød med en fantastisk afbagning, spørd skorpe og luftig krumme? Så skal du prøve at bage dit brød på et bagestål (reklamelink). |
Groft surdejsbrød
Equipment
- Røremaskine
- Hævekurv
- Bagestål
Ingredienser
- 400 gram hvedemel minimum 12% protein
- 100 gram grahamsmel
- 400 gram vand
- 150 gram surdej
- 50 gram havregryn
- 30 gram hørfrø
- evt. lidt gær (på størrelse med en ært)
- 12 gram salt
- 1 spsk olie
- rismel eller anden glutenfri mel
- kerner til toppen jeg har brugt havregryn, hørfrø og birkes
Sådan gør du
Dag 1
- Bland hvedemel, grahamsmel og vand sammen.Lad det stå 1 time.
- Bland dejen med surdej, havregryn, hørfrø, gær og salt.Ælt det godt sammen på en maskine, til dejen slipper bund og kanter.
- Olier en skål eller en bøtte.Flyt dejen herover i og dæk den med et vådt klæde.Lad den hæve 3-4 timer på køkkenbordet (alt efter hvor lunt det er).
- Hæld dejen ud på et let meldrysset bord.Form dejen til en kugle: Træk alle sider/kanter ind over midten af brødet. Vend dejen om og drej den et par gange om sig selv på bordpladen.Lad dejen hvile utildækket på bordet i 30 minutter (indtil dejen begynder at flade lidt ud igen).
- Drys dejen med mel og vend den igen om.Form dit brød, så det passer til din hævekurv.Lad den hvile i få minutter mens du gør din hævekurv klar.
- Drys din hævekurv med lidt rismel.Lav en kerneblanding klar til.
- Vend toppen af dit brød ned i kerneblandingen.Flyt brødet videre over i hævekurven (stadig med toppen og kernerne nedad)Stram igen dejen op ved at samles bunden.
- Lad dejen efterhæve i 30 minutter og sæt den herefter på køl.Den skal være på køl i minimum 12 timer – gerne mere!Dejen hæver ikke på køl, men den udvikler smag.
Dag 2
- Opvarm bagestålet i 45 minutter ved højeste ovntemperatur.
- Tag brødet direkte fra køl og vend det ud på det varme bagestål.
- Skru ned til 200° over/under varme og bag brødet i 30 minutter.Skru herefter op på 260° og bag brødet i yderligere 10 minutter.
- Lad brødet afkøle inden du begynder at skære af det.
Vil du følge med på de sociale medier? Jeg er at finde på flere platforme, og jeg vil blive rigtig glad hvis du vil følge med! Det er mega fedt at udvikle opskrifter, og det er endnu federe, når jer søde følgere kan bruge opskrifterne og få glæde af dem. Du kan hjælpe mig med at få mine opskrifter ud til endnu flere, ved at like, kommentere og dele de opskrifter du selv har glæde af. Det vil gøre mit lille projekt endnu sjovere <3 Facebook - her deler jeg de opskrifter, der allerede ligger klar på bloggen. Det er et godt sted at følge med, hvis du ønsker løbende inspiration. Hvis du interagerer på opslagene med likes, kommentarer eller delinger, så vil mine madbilleder fortsætte med at dukke op i dit nyhedsfeed. Instagram - min instagram er mit daglige redskab. Her deler jeg i mit feed madbilleder, mens min story handler om både madlavning, processor, opskriftsudviklingens afprøvninger, mit hverddagsliv og små indslag med mine børn og vores familieliv. |
Pinterest - her bliver det smart! På Pinterest kan du finde et hav af opskrifter fra både mig og alle andre. Du kan lave en "pin" og gemme alle opskrifter du gerne vil afprøve på dine egne oprettede opslagstavler. På den måde får du din egen lille private opskriftssamling. Reklamelink |
Skriv et svar