Fastelavnsboller skal der til! Mums altså – det er en lækker kage, som vi heldigvis har en undskyldning for at bage hvert eneste år, når kalenderen siger februar (og man kan altid tyvstarte i januar).
Hjemmelavede “gammeldags” fastelavnsboller kan fyldes med lige dét du ønsker. Jeg tror dog godt vi alle kan blive enige om, at en kagecreme altid skal være deri. Derudover kan du tilsætte et hav af andre ting. Jeg selv er enten til den helt plain – altså kun med kagecreme, eller med en kombination af revet marcipan eller chokolade. Når du har puttet godt med fyld i, skal du have styr på lukke-teknikken, for der er da ikke noget mere ærgerligt, end en fastelavsbolle hvor fyldet ligger på pladen ved siden af! Jeg har forklaret min metode i teksten til opskriften. Den virker!
Hvis du er til en lidt lettere metode, kan du give dig i kast med åbne fastelavnsboller. Det er den samme lækre smag, og fyldet render ingen steder. Det er kun udseendet der er til forskel.
Fastelavnsbollens historie
Hvorfor spiser vi egentlig fastelavnsboller? Som med de fleste andre traditioner i Danmark, så bunder denne også i religion. Da Danmark var katolsk, var faste en del af skikken. Det er altså helt tilbage til før 1500-tallet. Der skulle fastes i de 40 dage op til påske, og det betød blandt andet, at det i denne periode var forbudt at spise hvedebrød (lyst brød). Og når der er noget man ikke må – så skal den have hele armen op til 😉 Derfor blev det tradition at man dagen før fasten startede, spiste alt det som fasten forbød. I hvert fald i de rigere hjem.
Før i tiden var råvarer som mel og sukker ikke allemandseje. Derfor var hvidt brød noget særligt fint. Det var heller ikke alle hjem, der havde ovne som man kunne bage brød i, så derfor måtte man op til højtiderne omkring bageren efter de søde brød (hvis altså man havde råd….). Bollerne markerede at NU var det tid til faste.
Det vil glæde mig, hvis du vil følge med på Instagram for daglig inspiration 🙂
Fastelavnsboller
Ingredienser
Fastelavnsboller
- 2 dl mælk
- 50 gram gær
- 50 gram sukker
- 200 gram blødt smør
- 2 æg
- 500 gram mel
- 1 tsk vaniljesukker
- ½ tsk kardemomme
- ½ tsk salt
Kagecreme
- 3 æggeblommer
- 1 tsk vaniljepasta
- 30 gram sukker
- 2 spsk maizena
- 2,5 dl mælk
Øvrigt
- 1 æg til pensling
- flormelis og vand (+evt. bagekakao og frugtfarve) til glasur
- evt andet fyld som chokolade, marcipan eller hindbærsyltetøj
Sådan gør du
Fastelavnsboller – del 1
- Lun mælken til "lillefinger varm", og opløs gæren heri.
- Tilsæt sukker, blødt smør og æg.
- Tilsæt mel, vaniljesukker, kardemomme og salt.
- Ælt dejen på en røremaskine i 10 minutter.Dejen er færdigæltet når den slipper skålens kanter, og ikke klistrer fast til fingrene, når du trykker let på den.
- Læg et vådt klæde over dejen og stil den til hævning i 45 minutter.
Kagecreme – laves mens dejen hæver
- Rør æggeblommer, vaniljepaste, sukker og maizena sammen i en skål.
- Bring mælken i kog og hæld den over blandingen.
- Pisk det hele hurtigt sammen og hæld det tilbage i gryden.
- Pisk i det til det tykner – det tager få minutter.
- Hæld det hele i en skål, sæt film over (helt ned til overfladen) og sæt det i køleskabet.
Fastelavnsboller – del 2
- Rul dejen ud og skær 18 kvadrater af den.Jeg har delt dejen i to, så synes jeg det er lettere at arbejde med.
- På midten af hvert stykke placeres 1 spsk vaniljecreme og eventuelt andet fyld (revet marcipan, et stykke chokolade, hindbærmarmelade).
- Saml hver af de 4 hjørner, og tryk siderne let sammen.Saml nu hver af de 4 nye hjørner på midten, og tryk dem godt sammen.Placer bollen på bordet med samlingerne ned ad.Placer din hånd som et gitter over bollen, og tril den forsigtigt rundt herinde i (uden at presse på bollen).
- Lad fastelavnsbollerne efterhæve i 30 minutter.
- Pensl bollerne med et sammenpisket æg.
- Bag ved 200° over/under varme i 15 minutter.
- Når fastelavnsbollerne er kølet af kan de pyntes med glasur.
Vil du følge med på de sociale medier? Jeg er at finde på flere platforme, og jeg vil blive rigtig glad hvis du vil følge med! Det er mega fedt at udvikle opskrifter, og det er endnu federe, når jer søde følgere kan bruge opskrifterne og få glæde af dem. Du kan hjælpe mig med at få mine opskrifter ud til endnu flere, ved at like, kommentere og dele de opskrifter du selv har glæde af. Det vil gøre mit lille projekt endnu sjovere <3 Facebook - her deler jeg de opskrifter, der allerede ligger klar på bloggen. Det er et godt sted at følge med, hvis du ønsker løbende inspiration. Hvis du interagerer på opslagene med likes, kommentarer eller delinger, så vil mine madbilleder fortsætte med at dukke op i dit nyhedsfeed. Instagram - min instagram er mit daglige redskab. Her deler jeg i mit feed madbilleder, mens min story handler om både madlavning, processor, opskriftsudviklingens afprøvninger, mit hverddagsliv og små indslag med mine børn og vores familieliv. |
Pinterest - her bliver det smart! På Pinterest kan du finde et hav af opskrifter fra både mig og alle andre. Du kan lave en "pin" og gemme alle opskrifter du gerne vil afprøve på dine egne oprettede opslagstavler. På den måde får du din egen lille private opskriftssamling. Reklamelink |
Skriv et svar