Hvedeknopper eller varme hveder?
Same same – but different… Selve bollen hedder en hvedeknop, men når vi luner dem bliver de til varme hveder. Du får her en lille smule baggrundsviden, efterfulgt af en fantastisk opskrift.
Historien bag…
Hvis vi går tilbage til 1800-tallet, så fyldte religion generelt en del mere end den gør for de fleste i dag. Det betød blandt andet at man ikke måtte arbejde på helligdage som Store Bededag før efter gudstjenesterne var overstået. Denne regel gjaldt naturligvis også landets bagere.
Bagerne stod derfor dagen før Store Bededag og bagte hvedeknopper i lange baner. Hvedebrød var dengang noget helt særligt, som man kun fik ved særlige lejligheder*. Hvederne blev solgt med det formål, at folk kunne tage dem med hjem, gemme dem til næste dags morgen, skære dem over, varme dem og spise dem.
Men som du sikkert også selv kan genkende, så er tålmodigheden ikke helt vildt stor, når det kommer til lækkert bagværk – man skal da lige smage 😉 Og derfor er traditionen med tiden gået fra at være et brød man spiste på Store Bededag, til at man nu spiser dem aftenen før – for der er jo ikke meget der slår en nybagt bolle!
*du husker måske det afsnit af Emil fra Lønneberg, hvor han af doktoren bliver beordret at spise hvedeboller, for at skubbe den mønt ud han sluger, idet hestevognen kører over en sten? Der er det meget tydeligt at det er noget helt særligt at få hvedeboller fra bageren. Nå, det var et lille sidespring 😀
Det vil glæde mig, hvis du vil følge med på Instagram. Her deler jeg daglig inspiration. Det er også her du kan få et indblik i hvem jeg er, mit liv som småbørn-mor, diabetiker og min madlavning generelt. Jeg håber vi ses 🙂
Hvedeknopper / varme hveder
Ingredienser
- 4 dl mælk
- 50 gram gær
- 2 æg
- 3 spsk sukker
- 100 gram blødt smør
- 2 tsk kardemomme
- 1 tsk salt
- 800 gram hvedemel
Sådan gør du
- Lun mælken til "lillefingervarm" og opløs gæren heri.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen på røremaskine. Dejen er klar når den slipper skålens kanter og bund. På min maskine tager det ca 10 minutter.
- Læg et vådt viskestykke over skålen og stil dejen til hævning i 1 time.
- Form 12 hveder og stil dem på en bradepande med kort afstand imellem. Hvederne skal have plads til at hæve, men de skal også gerne vokse sammen når du bager dem.Afvej eventuelt dejen, for at få alle hvederne lige store. Den samlede vægt dividerer du med 12, så har du hvad hver hvede skal veje.
- Efterhæv i 45 minutter med det våde klæde over.
- Pensl forsigtigt hvederne med vand.
- Bag hvederne ved 220° over/under varme i 20 minutter.Du kan eventuelt bage med damp i den første halvdel af tiden.
Noter
Vil du følge med på de sociale medier? Jeg er at finde på flere platforme, og jeg vil blive rigtig glad hvis du vil følge med! Det er mega fedt at udvikle opskrifter, og det er endnu federe, når jer søde følgere kan bruge opskrifterne og få glæde af dem. Du kan hjælpe mig med at få mine opskrifter ud til endnu flere, ved at like, kommentere og dele de opskrifter du selv har glæde af. Det vil gøre mit lille projekt endnu sjovere <3 Facebook - her deler jeg de opskrifter, der allerede ligger klar på bloggen. Det er et godt sted at følge med, hvis du ønsker løbende inspiration. Hvis du interagerer på opslagene med likes, kommentarer eller delinger, så vil mine madbilleder fortsætte med at dukke op i dit nyhedsfeed. Instagram - min instagram er mit daglige redskab. Her deler jeg i mit feed madbilleder, mens min story handler om både madlavning, processor, opskriftsudviklingens afprøvninger, mit hverddagsliv og små indslag med mine børn og vores familieliv. |
Pinterest - her bliver det smart! På Pinterest kan du finde et hav af opskrifter fra både mig og alle andre. Du kan lave en "pin" og gemme alle opskrifter du gerne vil afprøve på dine egne oprettede opslagstavler. På den måde får du din egen lille private opskriftssamling. Reklamelink |
Skriv et svar