Uhm! Norske klejner smager vildt godt, og er faktisk super nemme at lave.
Jeg er ikke selv den store fan af den danske klejne, men den norske minder mere om en kage idet den er en blød gærdej. Jeg stiftede først bekendtskab med den for 2 år siden, da en kollega fortalte mig at det var hendes yndlings julekage, og at den ikke mindede om de klejner vi kender. Så måtte jeg jo prøve at købe en smage hvad det var for noget 😀
Nu er jeg blevet så glad for norske klejner, at jeg synes det var på tide selv at begive mig ud i en opskrift. De bliver ligeså gode som bagerens!
Norske klejner
Ingredienser
Dej til klejner
- 100 gram smør
- 1½ dl mælk
- 50 gram gær
- 2 æg
- 75 gram sukker
- 1-2 tsk kardemomme
- 500 gram hvedemel
Kogning
- 1 liter rapsolie ELLER 2 pakker palmin
Glasur
- 400 gram flormelis
- 1 citron svarende til ca 40 gram friskpresset saft
- 4 tsk gul frugtfarve
Sådan gør du
- Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken.Lad det afkøle / opvarme til lillefinger-temperatur.Hæld det over i en røreskål.
- Smulder gæret i mælken.
- Tilsæt æg, sukker, kardemomme og hvedemel.
- Ælt dejen godt igennem, indtil den slipper kanterne på skålen.Jeg bruger en røremaskine.
- Sæt film over og lad dejen hæve 4-5 kvarterer på køkkenbordet.
- Drys lidt mel på bordet og rul dejen ud i ca 50×30 cm. Inddel dejen i 24 felter og lav et lille snit langs midten af dejen.
- Form klejnerne ved at tage den ene ende og folde bagom og ind igennem det snittede hul.
- Lad dejen efterhæve 30 minutter, mens du opvarmer kogevæsken.
- Opvarm olie eller palmin til 170 grader.
- Kog klejnerne i olien. Når de har en lys brun farve vendes de om og koges også på den anden side. Klejnerne koges 1-2 minutter pr side.Hold øje med oliens temperatur undervejs!
- Lad klejnerne afkøle på en rist med køkkenrulle.
- Rør ingredienserne til glasuren sammen. Put det i en sprøjtepose og dekorer dine klejner med den gule citronglasur.
Noter
Vil du følge med på de sociale medier? Jeg er at finde på flere platforme, og jeg vil blive rigtig glad hvis du vil følge med! Det er mega fedt at udvikle opskrifter, og det er endnu federe, når jer søde følgere kan bruge opskrifterne og få glæde af dem. Du kan hjælpe mig med at få mine opskrifter ud til endnu flere, ved at like, kommentere og dele de opskrifter du selv har glæde af. Det vil gøre mit lille projekt endnu sjovere <3 Facebook - her deler jeg de opskrifter, der allerede ligger klar på bloggen. Det er et godt sted at følge med, hvis du ønsker løbende inspiration. Hvis du interagerer på opslagene med likes, kommentarer eller delinger, så vil mine madbilleder fortsætte med at dukke op i dit nyhedsfeed. Instagram - min instagram er mit daglige redskab. Her deler jeg i mit feed madbilleder, mens min story handler om både madlavning, processor, opskriftsudviklingens afprøvninger, mit hverddagsliv og små indslag med mine børn og vores familieliv. |
Pinterest - her bliver det smart! På Pinterest kan du finde et hav af opskrifter fra både mig og alle andre. Du kan lave en "pin" og gemme alle opskrifter du gerne vil afprøve på dine egne oprettede opslagstavler. På den måde får du din egen lille private opskriftssamling. Reklamelink |
Skriv et svar