Surdejspizza er den bedste pizza du kan lave! Det er en lang (men nem) proces at få dejen klar, men det er helt sikkert ventetiden værd. Surdejspizza må ryge direkte ind på første pladsen når man snakker om en perfekt pizza.
Du kan naturligvis putte lige det fyld på du helst vil have, men jeg kommer nederst i opskriften med to af mine favoritter. En med pepperoni og en med seranoskinke. Jeg synes at en surdejspizza kommer bedst til sin ret, hvis man følger princippet “less is more”.
Jeg har flere opskrifter på gode pizzabunde, du kan blandt andet finde den hurtige, den grove, den tynde og den med blomkål. Der er en pizzabund til enhver lejlighed, fordi man altid kan få lyst til pizza 😀
Det vil glæde mig, hvis du vil følge med på Instagram. Her deler jeg daglig inspiration. Det er også her du kan få et indblik i hvem jeg er, mit liv som småbørn-mor, diabetiker og min madlavning generelt. Jeg håber vi ses 🙂
Prøv forskellen med et bagestål!
Bemærk… Jeg bager mine pizzabunde på en stålplade. Når man bager på en sådan plade, får brødet en enorm høj varme, og man kan derfor bage sin pizza færdig på få minutter. Den høje varme hjælper også dejen med at udvikle sig hurtigt, og du får dermed nogle meget luftigere pizzaer, hvis du anvender en plade af stål. (reklamelink herunder)
Reklame |
Vil du gerne bage brød med en fantastisk afbagning, spørd skorpe og luftig krumme? Så skal du prøve at bage dit brød på et bagestål (reklamelink). |
Surdejspizza
Ingredienser
- 100 gram aktiv og bageklar surdej
- 300 gram lunkent vand
- 500 gram Tipo 00 mel
- 50 gram kogende vand
- 10 gram salt
Sådan gør du
Bland dejen
- Bland surdej, lunkent vand og mel.Rør det gerne sammen med hånden.Lad dejen hvile i 30 minutter.
- Bland det kogende vand med saltet og lad det stå og afkøle mens dejen hviler.
- Med håndkraft arbejdes saltvandet ind i dejen.Ælt indtil al væsken er absorberet.Lig et vådt klæde over dejen og lad den herefter hvile i 30 minutter igen.
Stræk og fold dejen
- Tag fat i det ene hjørne af dejen, hiv det godt opad så dejen strækkes, og fold det ind over midten. Gør dette ved alle 4 hjørner af dejen. Det gøres lettest med en våd hånd.Udfør processen med at strække og folde dejen 3 gange med en halv time i mellem.Husk at dække skålen til igen med et vådt klæde.
- Gentag herefter processen 2 gange med en times mellemrum.(se tidseksempel under noter nederst i opskriften)
Form kugler
- Drys et lag med på bordet.Vend dejen ud derpå og drys også lidt mel ovenpå dejen.
- Del dejen i 2-4 stykker (afhængig af om du ønsker store eller mindre pizzaer).
- Spænd hver kugle op:1) Træk hver af de 4 sider op og saml dem på midten.2) Træk herefter de 4 nye hjørner op og saml også dem på midten.3) Vend dejen om så samlingen vender nedad.4) Drej dejkuglen et par gange rundt om sig selv, så dejen strammes yderligere af friktionen mod bordpladen.5) Placer dejkuglerne i et oliesmurt fad, sæt film over og placer fadet i køleskabet indtil den skal bruges. Dejen har godt af at stå i et par timer.
Lav pizzaer
- Placer et bagestål eller en pizzasten i ovnen og opvarm den til maksimal ovntemperatur.
- Tag dejen ud af køleskabet og stil den på køkkenbordet mens du klargør al fyld til din pizza.
- Fordel et lag mel på bordet, og form herefter dejen med hånden. Det gøres ved ligeså stille at trække dejen større.Ved behov kan du sætte en knyttet hånd ind under dejen og lade den hjælpe dig med at få dejen til at give sig. (Undgå brug af kagerulle, da den presser al luft ud af dejen)
- Pyt fyld på din pizza.
- Indstil ovnen til 260° varmluft, og bag pizzaerne i 8 minutter på den brandvarme sten/plade. Lad stenen/pladen varme op igen inden du bager den næste pizza. Min erfaring viser at det tager ca 10 minutter for en pizzasten af blive varmet godt op igen, mens et bagestål kan blive klar på ca 4 minutter.
- Nyd din pizza – det er velfortjent når du kommer i mål 🙂
Noter
- Kl 9.00: Surdej blandes med mel og vand
- Kl 9.30: Tilsæt slatvand
- Kl 10.00: Fold 1
- Kl 10.30: Fold 2
- Kl 11.00: Fold 3
- Kl 12.00: Fold 4
- Kl 13.00: Fold 5
- Kl 14.00: Del dejen og stram den op.
- Sæt dejen i køleskabet i et par timer, eller indtil du skal bruge den.
- Pizza 1: Pizzasauce, frisk mozzarella og pepperoni
- Pizza 2: Peberfrugt pesto, mozzarella, seranoskinke, tomatskiver med hvidløgskrydderi og parmesanost
Vil du følge med på de sociale medier? Jeg er at finde på flere platforme, og jeg vil blive rigtig glad hvis du vil følge med! Det er mega fedt at udvikle opskrifter, og det er endnu federe, når jer søde følgere kan bruge opskrifterne og få glæde af dem. Du kan hjælpe mig med at få mine opskrifter ud til endnu flere, ved at like, kommentere og dele de opskrifter du selv har glæde af. Det vil gøre mit lille projekt endnu sjovere <3 Facebook - her deler jeg de opskrifter, der allerede ligger klar på bloggen. Det er et godt sted at følge med, hvis du ønsker løbende inspiration. Hvis du interagerer på opslagene med likes, kommentarer eller delinger, så vil mine madbilleder fortsætte med at dukke op i dit nyhedsfeed. Instagram - min instagram er mit daglige redskab. Her deler jeg i mit feed madbilleder, mens min story handler om både madlavning, processor, opskriftsudviklingens afprøvninger, mit hverddagsliv og små indslag med mine børn og vores familieliv. |
Pinterest - her bliver det smart! På Pinterest kan du finde et hav af opskrifter fra både mig og alle andre. Du kan lave en "pin" og gemme alle opskrifter du gerne vil afprøve på dine egne oprettede opslagstavler. På den måde får du din egen lille private opskriftssamling. Reklamelink |
Skriv et svar